Żur w chlebie

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4 porcje

Do dzisiejszego dania potrzebne będą:

  • 1,5 l. bulionu,
  • 2 cebule,
  • 4 białe kiełbasy ekstra (lub 7 białych kiełbas w jelicie baranim),
  • 35 dag boczku wędzonego,
  • 0,5 l zakwasu,
  • chrzan biały – łyżka,
  • 6 ziemniaków,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 4 jajka na twardo,
  • 4 chlebki (można kupić w dobrych piekarniach)
  • przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie i oczywiście majeranek

Sposób przygotowania:

Wywar wlewamy do garnka i gotujemy z białą kiełbasą, tak, żeby całość przeszła jej smakiem. Do wywaru wrzucamy ziemniaki pokrojonymi w kostkę oraz liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Na suchej patelni podsmażamy wędzony boczek pokrojony w kostkę oraz cebulę posiekaną w piórka i całość dodajemy do wywaru. Teraz wyciągamy białą kiełbasę i kroimy ją w plastry i z powrotem wkładamy do garnka. Całość doprawiamy białym chrzanem, solą pieprzem. Pozwalamy chwile wymieszać się wszystkim smakom. Na koniec wlewamy zakwas i śmietanę, a całość oprószymy majerankiem.

Sposób podania:

Chlebowe miseczki zapiekamy w piekarniku przez ok. 10 minut, a następnie wlewamy do nich żur z kiełbasa, dodajemy jajko. Wasi goście będą się zachwycać zarówno wyglądem jak i niesamowitym smakiem zupy. Prawda, że święta z nami wydają się bardzo proste?

Gdzie kupić składniki?

Zapraszamy do Delikatesów Mięsnych Górzyca.